nedeľa 11. marca 2018

Obyčajná tvár | Recenzia | Ema Liber

Názov: Obyčajná tvár 
Autor: R. J. Palacio 
Orig. názov:  Wonder 
Vydavateľstvo: Ikar 
Rok vydania: 2018 
Počet strán: 264 
Väzba: brožovaná  
Anotácia: Keď August (Auggie) Pullman prišiel na svet, lekári predpovedali, že sa nedožije rána. V detstve podstúpil toľko operácií, čo iní nezakúsia za celý život. Pre vrodenú poruchu, ktorej názov väčšina ľudí nevie ani vysloviť, má zdeformovanú tvár, potravu jedáva cez slamku alebo nadrobno pokrájanú, a nie je na to pekný pohľad. Málokto uhádne, kedy sa usmieva a kedy mračí. A predsa je to úplne normálny chalan, ktorý miluje Hviezdne vojny a chce žiť vlastný život.
Prvých desať rokov života nemal Auggie ľahkých, no až teraz stojí pred najťažšou skúškou zo všetkých – konečne ide do školy medzi „normálne“ deti. Musí sa pripraviť na zdesené pohľady spolužiakov aj posmech neprajníkov. Niekedy bude ťažké rozoznať, kto je skutočný priateľ. Nájde v sebe dosť síl, aby v škole vydržal, alebo sa vzdá a radšej zostane doma?



Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. A že je dôležité sa zamilovať do srdca, nie do tváre. A takisto, že krása nie je večná. Prečo potom v tejto knihe tak strašne moc cítiť opovrhovanie ľudí nad Auggieho vzhľadom?

Celý život sa učím, že je dôležité v človeku vidieť viac ako len pekný úsmev a postavu. Zájsť hlbšie do človeka, prečítať jeho myseľ, dušu, sny a ambície. Vidieť to, čo vidí len on.
Je to skvelá predstava mať dokonale vyšportovanú postavu alebo vlasy, ktoré vyzerajú ako keby ste páve vyšli z najdrahšieho kaderníctva v meste.
Je to skvelá predstava súdiť ľudí iba podľa vzhľadu, vyberať si tak priateľov a partnerov. O čo jednoduchšie by to bolo, nezaoberať sa vnútrom, ale iba vonkajškom.

Auggie bol odmalička iný. Navonok.Vo vnútri bol obyčajný chalan s normálnymi snami do života. Miluje Hviezdne vojny a svoju rodinu. No za celý svoj krátky desaťročný život si toho preskákal viacej ako možno my všetci dokopy. Choroba, ktorá sa vyskytuje jedna k štyrom miliónom ho poznačila na celý život.
Prezývali ho Mutant, Zombie či Freddy Krueger. Krutosť deciek si užil dosť a väčšinu času radšej trávil doma. Stále však nestrácal svoju veselosť a odhodlanosť bojovať.
To sa zmení, keď sa rodičia rozhodnú, že by mal nastúpiť do školy. Po desiatich rokoch? Pre dieťa ako je Auggie sú veľmi malé šance, že zapadne a nájde si vôbec nejakého kamaráta. Ale ako som napísala - odhodlanosť mu nikdy nechýbala. A on do tej školy šiel.


 "Vaše činy sú váš pamätník." 
- zásada pána Browna




Autorka vyzdvihla problém dnešného sveta - súdenie ľudí podľa vzhľadu. Podľa prvého dojmu. To ako vyzeráme, ako sa obliekame, aké máme vlasy a pleť...
Počas príbehu si uvedomíte niekoľko zásadných vecí. Prehodnotíte svoje priority a otvoria sa vám dvere k inému mysleniu. K lepšiemu, samozrejme. Príbeh Auggieho a jeho rodiny vás chytí za srdce. Budete sa s nimi smiať, plakať, hnevať... prestriedajú sa vo vás počas čítania všetky emócie. A to má správna kniha určite mať. Emóciu. Emóciu, ktorá vo vás ešte dlho po dočítaní knihy zostane.
U mňa to bola najmä pokora. Pokora pred ľudmi ako je Auggie, ktorí každý deň bojujú nie len za svoje zdravie, ale aj za svoje miesto v spoločnosti.
  

"Každý človek na svete by mal aspoň raz v živote zažiť ovácie postojačky, lebo každý z nás víťazí nad svetom. "

- zásada Augusta Pullmana



Štýl písania bol neskutočne ľahký, svieži a rýchly. Knihu som mala prečítanú za tri dni a som rada, že som si ju kúpila. Momentálne je v kinách aj film, na ktorý sa čoskoro vrhnem, nech môžem porovnať ako sa im tento famózny príbeh podarilo spracovať do filmovej podoby.

Neviem ako vy, ale pre mňa knihy s posolstvom sú veľmi dôležité. Tu je to posolstvo jednoduché - veľmi, veľmi jednoduché. Nesúďte knihu, podľa obalu alebo Nesúďte človeka, podľa tváre.
Žijeme asi v najpovrchnejšom období sveta. Stačí si zadať do Googlu slovo "beauty" alebo "krása" a sami uvidíte, čo vám vyhodí. Dokonalé ženy. Dokonalé postavy a tváre.
Ľudia sú krásni - priznávam. A potvrdzujem. Ale ja vidím tú krásu inde. Stačí hľadať hlbšie.

Knižku určite odporúčam aj mladším čitateľom, čím skôr sa človek naučí vnímať krásu ľudí aj inak ako len povrchne, tým lepšie pre svet. Na svoje si dokonca prídu aj milovníci psíkov - jeden tu má zvlášť dôležité postavenie. A nakoniec, všetkým, ktorí sa trápia pre svoj vzhľad. Pre vás bude táto kniha najdôležitejšia.





Hodnotím teda 5/5, čiže dávam plné hodnotenie





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem Vám za komentár a majte krásny deň!