nedeľa 29. apríla 2018

Illuminae | Recenzia | Ema Liber

Názov: Illuminae
Autor:
Amie Kaufman a Jay Kristoff

Orig. názov:  Illuminae

Séria: Akta Illuminae (1.diel) 
Vydavateľstvo:
Cooboo
Rok vydania:
2016
Počet strán:
608 
 
Väzba: pevná  
Anotácia: Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem. 








Akta Illuminae sú ďalším z nekonečnej rady sci-fi príbehov, ktoré sa vám ponúkajú z dlhých poličiek v kníhkupectiev, aby ste si ich príbeh prečítali a spoločne si pospomínali na staré dobré časy zo Star Wars, keď tá galaxia ešte stála zato.
Na druhej strane, Illuminae prevyšuje všetky sci-fi príbehy za posledné roky. Zaujme vzhľadom, anotáciou, formou a štýlom písania a celým príbehom, ktorý sa nečakane vyvíja zo strany na stranu.


Priznávam, som asi posledná, čo túto knihu ešte nečítala. Celá knižná sféra o nej rozpráva už rok, ale ja som sa k nej dostala až teraz. Ale neľutujem. Očakávania som kvôli recenziám mala veľké a som rada, že nesklamali
Čítanie mi išlo ľahko a rýchlo. Zrejme ešte rýchlejšie ako celá rýchlosť lode Alexandria. Pri čítaní som mala pocit, ako keby som bola súčasťou príbehu a ja som tá, ktorá má celý tento rozmetaný prípad pekne pozametať a poskladať dokopy. 
Zo začiatku bolo veru zvláštne čítať na preskačku listy a e-maily, súkromné správy alebo záznamy z kamier. Veľakrát mi tam chýbalo niečo "medzi tým", ale postupne ako kniha plynula, som sa naučila, že sa to všetko aj tak vysvetlí. Najviac mi, ale vadili cenzurované nadávky. Najprv to bolo znesiteľné, ale v polovičke knihy mi to už prekážalo. Bolo ich totižto veľa a tá cenzúra ma viackrát stopla v strede vety a čítania. Cenzúra vyzerala takto: ahoj :)


NEDOKÁŽU MYSLET.
< ERROR >
NIC NEVIDÍM.
< ERROR >




 
Postavy mi boli neskutočne sympatické. Fandila som im už od začiatku, nech sa dialo čokoľvek. Na vaše (no moje určite nie) prekvapenie, som si najviac obľúbila SPIRO. Áno, viem. Tí, čo ste to už čítali, asi krútite hlavou a nechápete, prečo z toľkých pozitívnych postáv som si vybrala práve túto zlomyseľnú umelú inteligenciu. Ale tak viete, ja mám záporakov rada. A hlavne tých nepochopených. V určitom zmysle som v SPIROvi našla niečo viac a páčilo sa mi to.

Veľa vecí som dokázala predvídať. Smrti (alebo nesmrti postáv), rodinné vzťahy, všetky tie hádanky okolo toho... Proste to bola tá jednoduchšia časť. Ale nevadilo mi to, páčilo sa mi práveže to jemné zauzlenie celého príbehu.
Najviac ma asi rozdrvila smrť - a to hocijakej postavy. Dokonca aj tých, ktorí tam boli spomenutí dokopy v dvoch vetách. Autori sa tak neskutočne vyhrali s umeleckým opisom daných momentov, že som mala chuť revať a rozplývať sa zároveň. Hrali vám na city a emociónalne vás chceli zničiť s opisom ich rodín a minulosti čím ste si ich v jednej sekunde narvali celých do svojho srdca a nechceli ste ich vidieť zomierať. Sama tvrdím, že George Martin má veľkú konkurenciu.




Spracovanie knihy je NÁDHERNÉ. Od prebalu, dizajnu knihy a všetkých strán. Opisy lodí, náčrty, vyobrazenie vesmíru... a kopec iných vecí vám atmosféru ešte viac vyšperkovalo. A najviac som mala rada vyobrazenie SPIROa. To bolo najväčšie umenie

Illuminae je prvý diel z troch. Druhý je už preložený do češtiny, na tretí sa len čaká. Bohužiaľ, slovenské vydanie zatiaľ nie je. Či plánujú, to už neviem. Ja by som si tak čo najskôr mala zaobstarať aj druhý diel, aby som nezaostávala. Príbeh ma tak silno dostal, že potrebujem ihneď vedieť, čo sa stane ďalej. 


A čo vy? Čítali ste už sériu Akta Illunminae alebo vás tento žáner nebaví?






Knihu hodnotím 5/5*







2 komentáre:

  1. Neboja sa, nie si posledná...ja som ju nečítala a pravdepodobne budem tou skutočne poslednou, čo ju vážne ešte nečítala :D Mňa naozaj láka, veľmi, no kým sa k nej dostanem, tak to potrvá, no na 100% si ju chcem prečítať...ale najprv si ju musím zaobstarať!
    Toľko chvály z každej strany...na tom niečo vážne musí byť. Veľmi sa mi páči tvoja recenzia, je skvelá, a tvoje odôvodnenie ohľadom sympatií k záporakovi je úžasné!♥ Tým si si ma získala...naozaj super recenzie a nádherné fotky!!!♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja to tak mám s väčšinou kníh, ktoré sú ospevované. Strašne ich chcem, získali si moje sympatie, ale nie a nie sa k nim dopracovať!:D
    Ďakujem krásne za všetky chvály, si hrozne zlatá 🖤 Maj sa krásne! <3

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem Vám za komentár a majte krásny deň!