sobota 16. júna 2018

Ready Player One | Recenzia | Ema Liber

Názov: Ready Player One
Autor:
Ernest Cline
Orig. názov: Ready Player One
Séria: -
Vydavateľstvo:
Ikar
Rok vydania:
2017
Počet strán:
400  
Väzba: pevná  
Anotácia:
V roku 2044 je svet veľmi nehostinné miesto. Minula sa ropa, klíma je zničená, rozšíril sa hladomor, chudoba a choroby.
Stredoškolák Wade Watts, tak ako väčšina ľudstva, uniká pred bezútešnou realitou do virtuálnej utópie zvanej OASIS, kde môže byť, kým len chce. Existujú tu tisíce planét, na ktorých sa dá žiť, hrať, ale aj zamilovať. A rovnako ako ostatní, aj Wade je posadnutý hľadaním zlatého vajca, špeciálneho bonusu, ukrytého v tejto alternatívnej realite. Tvorca OASIS-u James Halliday totiž zomrel bez potomkov a svoje rozprávkové bohatstvo spolu s OASIS-om sa rozhodol darovať človeku, ktorý rozlúšti hádanky a splní úlohy roztrúsené v jeho výtvore.
Milióny ľudí sa celé roky márne pokúšajú rozpliesť hustú sieť odkazov na popkultúru z konca dvadsiateho storočia. Až kým Wade jedného dňa nenatrafí na kľúč k rozlúšteniu prvej hádanky. Odrazu stojí proti tisíckam súperov v zúfalých pretekoch o uchmatnutie hlavnej ceny. Nejde tu však len o lákavú výhru, ale najmä o desivý dosah pretekov na skutočný svet, ktorý sa od základov zmení.


Svet aký ho dnes poznáme, nám už o pár rokov môže byť neznámy. Vyrastáme v dobe technológie a pokroky v každom smere sa dejú dennodenne. A aj keď to občas vyzerá, že to všetko napreduje až príliš rýchlo, vo svete Wadea je virtuálny svet jediná záchrana a úkryt pred hroznou realitou.
Svet, v ktorom sa môžete zmeniť na hocikoho chcete, s rôznymi schopnosťami, misiami, ktoré čakajú, aby ste ich splnili, ale hlavne - cítite sa bezpečne a šťastne. Vitajte v OASISE.

Najprv kniha, potom film. Všetci "knihožrúti" to dobre poznajú. Ja sa toho snažím držať zubami-nechtami, ale tu zrejme nastala nejaká chyba v systéme.
S priateľmi sme sa rozhodli navštíviť kino a po dvoch hodinkách sme vyšli vysmiati a spokojní s výberom filmu. Moju filmovú dušu to hlboko nezasiahlo, ale páčilo sa mi to. Cítila som, ale že kniha môže byť ešte lepšia.

Celé čítanie som si náramne užívala. Hlavne z jedného dôvodu - už po pár kapitolách mi bolo jasné, že film a kniha sú úplne (úúúúplne) odlišné veci.
Vyjasnime si to - postavy sa až tak nezmenili. Ich popis sedí, povaha a vzhľad taktiež. Isté detaily tam sú, ale ak si to porovnáme, tak je to fajn.
Čo sa týka lovu zlatého vajca a Hallidayovho pokladu - pripravte sa na úplne iné dobrodružstvo. Iné hádanky, iné riešenia, iné prekážky... Všetko sa to líši.
Možno by bolo fajn si znova pozrieť film a tak si všimnúť ešte viac rozdielov a detailov, ktoré mi unikli.


Postavy mi boli všetky sympatické. Knižne som si obľúbila všetkých, všetci mali pohodové povahy, nekonflitkné (okrem záporakov, samozrejme) a veľakrát padli aj skvelé hlášky.
Filmovo som "lipla" na Hallidayovi. Starček sa mi hneď dostal pod kožu a herecký výkon bol famózny. Strašne sa mi páčili jeho scény s Parsifalom. Ale o tom možno v samostatnom článku.

Kapitoly neboli príliš dlhé, ani príliš krátke. Kniha sa celkovo čítala rýchlo a väčšinou to skončilo otvorene, takže či ste chceli alebo nie, museli ste pokračovať ďalej.
Veľkou prednosťou knihy je nie len prostredie,v ktorom je zasadené - málokedy sa totižto môžete ocitnúť v tak reálne vytvorenom virtuálnom svete. To, ale stále nie je všetko.
Ak máte radi 80. roky, staré filmy, hudbu, seriály a všetko zo sveta geekov... V tomto sa na 100% nájdete!
Referencie a narážky zo sveta 80.rokoch, kedy niektorí naši rodičia práve dospievali, sa vyskytnú na každej stránke aspoň v troch vetách. Ale vôbec to nie je otravné.
Jastrabia žena, Blade Runner, AC/DC, Pac-Man... a množstvo, množstvo iných diel či umelcov z tejto éry.
Vďaka tomu sa vlastne Parsifalovi podarí rozlúštiť množstvo hádaniek. Halliday totižto vyrastal v 80. rokoch a bol nimi posadnutý. Bolo jasné, že sa okolo nich bude točiť aj lov na zlaté vajce.

Nechcem vám príliš príbeh spoilerovať a tak radšej vynechám rôzne názvy a pomenovania planét, postáv alebo rôznych skupín. To si nechajme ako prekvapenie pri čítaní.

Kniha bola písaná, ako som už spomínala, jednoducho, sviežo a plynulo. Autorov štýl je naozaj pekný. Knižku odporúčam najmä fanúšikom videohier, hudby a všetkým, čo sa viac-menej pohybujú vo svete IT. Ale ak náhodou nemáte o ničom ani trochu poňatia - nevadí. Všetko je vysvetlené do podrobných detailov a úplne jednoducho.


Knihu teda hodnotím 5/5 kľúčov (bez tých totiž poklad nenájdete!) 




A čo vy? Čítali ste knihu alebo ste videli nový film od Spielberga? Prajem krásny deň! :)






 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem Vám za komentár a majte krásny deň!