pondelok 18. júna 2018

Navždy | Recenzia | Ema Liber

Názov: Navždy
Autor:
Maya Sinay
Orig. názov: Navždy
Séria: Biela séria
Vydavateľstvo:
Agromepa
Rok vydania:
2018
Počet strán:
236
Väzba: pevná  
Anotácia:
Funny má svoj život pevne v rukách. Má basketbal, ktorý ju neskutočne baví, svoju rodinu, ktorá ju vo všetkom podporuje, priateľa Denisa, ktorý jej je taký blízky, akoby bol jej brat. Vyzerá ako boh Thor a vždy vie, čím ju príjemne prekvapiť. Napríklad lístkami na tenisový zápas jej obľúbeného tenisového šampióna.
Môže jedna návšteva tenisového zápasu spôsobiť v živote zmenu? Zdanlivo nevinná príhoda spustí lavínu udalostí a Funny sa zrazu cíti nešťastná, opustená a bezradná. Jediné, čo ju môže dostať z beznádeje, je basketbal. A ešte láska. Na lásku nikdy nesmieme prestať veriť, pretože len ona všetko prekoná. Aj kilometre, tréningy, turnaje a bulvár. Pretože najlepšie na skutočných snoch je to, že ich nemusíte len snívať, ale môžete ich aj žiť.




Život bez lásky ako keby nebol životom. Či je to láska viazaná vzťahom, láska kamarátska alebo psia, stále to patrí k tým najhlbším emóciám človeka.
A nanajvýš je to hlavná téma skoro každej knihy - nejaká tá zápletka medzi postavami tam musí byť.

Navždy od slovenskej spisovateľky, ktorá si zvolila pseudonym Maya Sinay, sa mi dostala do rúk od Čarovnej poličky cez Instagram, kde som vyhrala ich súťaž (ešte raz krásne ďakujem).
Na knihu som sa tešila, recenzie boli pozitívne. Čakala som príjemnú letnú oddychovku. Anotácia navnadila a autorka si taktiež spravila dobrú reklamu, ktorá zapôsobila. Vyzeralo to všetko sľubne.

Do knihy a príbehu som sa dostala naozaj rýchlo. Bohužiaľ, hneď prvé stránky som sa musela zaraziť - je to naschvál alebo to bola tlačová chyba? Toľko preklepov som v jednej knihe naozaj nikdy nevidela. Namiesto "pokúsil", bolo napísané po- kúsil. Vyzeralo to, ako keby autorka v počítači a vo svojom origináli končila riadok, ale do knihy sa to nakoniec vytlačilo úplne inak.
Ďalšia chyba, najčastejšia, bola kilometrová medzera. Napr. (nebudem citovať z knihy) - Išiel som do obchodu a      kúpila som mlieko.
Mám pocit, že korektúra textu trochu zaostala a kontrola nebola žiadna. A ak sa nato aj prišlo, už sa to opraviť nedalo. Na jednej strane chápem - autorkina prvá väčšia kniha, mám pocit, že si všetko okolo knihy robila sama (veľká poklona) nejde teraz len tak vrátiť knihu späť na tlač odznova. Všetci sa môžeme pomýliť. No bohužiaľ, tieto chyby v knihe strpčovali čítanie a mierne cukanie nervov. Bolo ich naozaj veľa, najmä v prvej polovici knihy.



Poďme k príbehu.
Hneď na začiatok - nečakala som, že sa z toho stane moja obľúbená kniha. Nie som romantický typ a nemusím zamilované príbehy, ktoré začínajú nešťastne a končia happyendom.
Začiatok príbehu vyzeral kvalitne. Komplikovaný vzťah s priateľom, do toho sa objaví najlepší kamarát, riešia sa vzťahy... Skvelé.
Darček k narodeninám, nečakaná situácia až šok a obrovská rana, ktorá zasiahla hlavnú hrdinku. Snažím sa nič nevyzrádzať - nebojte, ak ste knihu nečítali, z tohto sa nič nedozviete.
No zrazu - BUM. Nič. Dej išiel dolu vodou.
Pri čítaní som mala pocit, že čítam doslovný opis o tom ako sa dvaja ľudia snažili dať dokopy. V očiach sa mi zrazu premietali všetky tie momenty, keď mi moje zamilované kamarátky opisovali nejakého mača, ktoré stretli v piatok v Ministry.
Dialógy nudné, bezcenné, nič strhujúce. Žiadne zapamätateľné vety, ktoré sa vás dotknú.
Chápem, že autorka nepísala knihu filozofie, ale ani napätie, ani zápletka, ani... no nič.
Aj to malililičké "niečo", nejaký ten menší adrenalín, ktorý sa tam objavil, bol tak neskutočne predvídateľný. Hrdinke sa niečo stalo a vy ste vedeli ako to za pár strán skončí.



Postavy? Pre mňa bola hlavná hrdinka otravná, nevediac, čo chce od života. Pripadalo mi to, že sa Funny zasekla vo svojich tínedžerských rokoch. Okolo 15?
Všetky ostatné postavy boli bez charakteru - proste obyčajní ľudia s obyčajným postojom k životu s obyčajnými myšlienkami. Žiadne prevratné osudy.

KLIŠÉ. Asi týmto slovom by som vedela opísať celú knihu.
Opis situácií - žiadny. Sama som si domýšľala ako to asi vyzeralo. Myšlienky, ktoré autorka do knihy zasadila, nemali hlavu a pätu. Mala som pocit, že čítam víťaznú poviedku z nejakej literárnej súťaže pre stredné školy.

Bohužiaľ, kniha ma absolútne neoslovila. Veľa otvorených vecí, ktoré boli zbytočne opísané a nakoniec nedoriešené (spoiler pre tých, čo to čítali - napr. ten tréner. Aha, dal jej bozk a to je všetko? Kvôli tomu bol na ňu hnusný, že bol zamilovaný?)


Musím, ale pochváliť dizajn knihy - krásny, čistý a jemný obal. Ten zaujme hneď a nebeská modrá vás očarí.

Tak či tak, som stále zvedavá na ďalšie knihy od autorky, o tom ako sa bude vyvíjať a zlepšovať jej spisovateľský talent. Slovenských autorov treba podporiť, to určite áno. Žijeme, kde žijeme a musíme začať od nuly, aby sme dosiahli niečo veľké. A keď bude pani spisovateľka makať - verím, že jej knihy budú raz na vysokej úrovni. Hold, tento žáner a typ príbehu mi bohužiaľ nesadol.

Na Goodreads som dala 2*, tu dávam 1.5*






2 komentáre:

  1. OBROVSKÝ SÚHLAS! Knihu som dostala od spisovateľky na recenziu. S radosťou som ju prijala, pretože som romantická duša a veľmi ma zaujali názory od druhých, kde tvrdili, že to nie je typický sladký románik. Práve naopak, plný hodnôt a nečakaného zvratu. Nó, ja nechcem brať nikomu názor, ale ak toto pre nich nie je typická romantická klišé kniha, tak ja naozaj neviem, čo si mám myslieť O.o
    Po dočítaní som ostala neskutočne sklamaná a knihe som dala iba bod z piatich. Fú, bolo to hrozné a recenziu, po dohode s autorkou, ani písať nebudem. Strašne ma to mrzí najmä kvôli nej, lebo je taká milá, ale tá kniha - nie, nie, nie, na tú nemám takmer žiadneho pozitívneho slova.
    Tie preklepy boleli aj mňa :D No najviac hlavná hrdinka -_- Ako aj ty píšeš, bola otravná a štádium jej vývinu sa pozastavilo zhruba v pätnástom roku života. Príbeh bol nudný, ničím výnimočný...konverzácie absolútne hlúpe, vynútené. Postavy bez charakteru, situácie nevykreslené a taktiež hlúpe a vynútené. Ale mňa si nezískal ani štýl, akým bola kniha napísaná. Tak nevyzreto, detinsky...podľa mňa sa autorka musí ešte poriadne vypísať. Nechcem znieť povýšenecky, ale tak zle napísanú knihu som nečítala ani nepamätám. A tak sa mi zdá, že v tomto smere sa ocitá na prvom mieste tohto rebríčka.
    Keď to zhrniem, celá kniha je absolútne klasická gýčová romanca, ktorá sa ničím nelíši od sladkých románikov a ani ten, vraj, "šokujúci" zvrat jej nepomôže sa z tejto kategórie dostať. Autorke už šancu nedám, ale držím jej palce, aby sa jej darilo a iba sa zlepšovala....no štýl týchto príbehov naozaj nemusím. Aj keď bolo pekné, že vyzdvihovala priateľstvo a rodinu na prvé miesto, no to bolo to jediné pozitívom, ktoré som v knihe našla, a preto som jej hodnotila len 1/5. Takže sklamanie obrovských rozmerov :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že to niekto vidí tak ako ja. Všetky doteraz zverejnené recenzie boli neskutočne pozitívne, písali o tom akú emocionálnu jazdu zažívali - nuž, mali čiastočne pravdu, ibaže moje emócie chceli plakať. Nerada bývam zlá a rada podporím diela slovenských autorov, ale toto bolo zlé. Proste zlé. Samozrejme, sto ľudí - sto chutí, takže verím, že niekomu kniha NAOZAJ padla vhod a neboli to iba prázdne slová vhodné na Instagram či blog. Taktiež autorke prajem veľa šťastia do budúcna (aj keď asi nadšená mojou recenziou nebola, ale zato sa ospravedlňovať nejdem) a uvidíme ako bude tento príbeh pokračovať. Šesťdielna séria je dosť dlhá nato aby sa vedela zlepšiť o 150% :)

      Odstrániť

Ďakujem Vám za komentár a majte krásny deň!